Stutteri Valhalla’s avlsmål

Vores Welsh Cobs avles på en grundstamme af eliteavlsdyr, som vi har importeret fra England og Wales. Her hvor Welsh Cob’en har levet i århundreder som ride- og kørehest, har vi udvalgt en række hopper og hingste af de bedste blodlinier, avlet på nogle af landets erfarne og succesrige stutterier.

Basis for vores avl er 3 stærke hoppelinier fra 2 stutterier, nemlig Rotherdale og Trevallion:

Rotherdale Eclipse

1. Vores første stamhoppe, Rotherdale Eclipse (1985-2007), blev bevidst udvalgt, fordi hun i sin stamtavle rummede alle Welsh Cob avlens mest berømte hingste, nemlig Nebo Black Magic, Cahn Dafydd, Pentre Eiddwen Comet, Caradog Llwyd, Mathrafal og Tyhen Comet.

Eclipse's evne til at avle en stribe døtre af høj kvalitet beviser, efter vores mening, at satsningen var rigtig. Og vi er stolte over, at vi i dag har en meget stærk hoppelinie  -  baseret på Eclipse  - i vores avl, nemlig Valhallas Emma (e. Eclipse) og hendes datter Valhallas Victoria!!

 

Efter at have talt med mange kloge og erfarne avlere i Wales fandt vi ud af, at det faktisk var endnu vigtigere at satse på stærke hoppelinier, og derfor er de andre 2 stamhopper udvalgt, fordi de repræsenterer nogle af det seneste århundredes stærkeste hoppestammer.

 Foto: Jørgen Bak Rasmussen

2. Vores næste stamhoppe blev derfor Rotherdale Heiress. Hun er datter af Tydfil Magic Princess, der har sat en fantastisk rekord: Hun har selv vundet Royal Welsh Show 4 gange, og desuden har hun avlet en række superdøtre, hvoraf den mest fantastiske, Rotherdale Magic Princess, minsandten også har vundet Royal Welsh Show 4 gange !! Desuden vandt unge Magic Princess den eftertragtede titel som Supreme Cob Champion på "100 års showet"  -  Centenary Show 2002.

Så styrken i denne hoppefamilie er uomtvistelig, og det er derfor en stor glæde for os at kunne notere, at Heiress - efter en helt forrygende showkarriere med stribevis af titler  - har avlet 5 enestående døtre, der alle er kåret i I. klasse på fløjen og/eller er Supreme Champions, nemlig:

·        Valhallas Queen of Hearts: Kåret i I.kl. på fløj; tilhører Stutteri Mailund (Jakob & Henriette).

·        Valhallas Heiress: Kåret i I.kl. på fløj; tilhører Stutteri Rosengården (Birgitte Egeberg).

·        Valhallas Hillary: DANMARKS MEST VINDENDE WELSH!!!  -  Kåret i I.kl. på fløj samt 4 gange Su.Ch. Welsh Cob og 3 gange BEST-IN-SHOW ved kåringen. Endvidere Skuets Bedste Følhoppe i Roskilde 2000; Hillary har vi beholdt på Valhalla.

Desuden var det 3 Heiress-døtre (Hillary, Hazel og Hot Chocolate) der vandt DM titlen for os i 2002. Vi er meget stolte af at have 2 Heiress-døtre i vores avl, nemlig Valhallas Hillary og Valhallas Hazel -  2 af Danmarks mest vindende Welsh!!!

 Foto: Laila Larsen

Og triumfen med Heiress blev ’cementeret’ da hun i 2004 stillede afkomssamling, med netop døtrene Hillary & Hazel, og opnåede de helt unikke maximumpoints: I. klasse, 1. grad, 24 points!!!!!!!!!   Flottere bliver det bare ikke!!!

 

 Fotos: Laila Larsen & Helle K. Jørgensen

3. Vores tredje stamhoppe, Trevallion Lady Lillian, blev indkøbt i oktober 2002 som erstatning for Trevallion Chloe, som vi solgte til Stutteri Lindberg. Vi har nemlig gennem en længere årrække beundret den høje kvalitet af hopper, der bliver avlet på det gamle hæderkronede stutteri, Trevallion, hos Nelson Smith i England. Stort set alle disse hopper, incl. Royal Welsh championhoppen og Prince of Wales Cup vinder Trevallion Georgio, nedstammer fra superhoppen Tapton Rachael, der har grundlagt succesen for Trevallion.

Det var derfor en helt bevidst satsning for os, at vi har købt hopper der er linieavlet på gamle Rachael. Først Chloe som avlede føl af meget høj kvalitet for os, og derpå Lady, der blev indkøbt specielt fordi Carl i mange år har drømt at eje en dun-farvet hoppe – og nu lykkedes det at finde en hoppe, der kunne leve op til alle krav om afstamning, kvalitet, eksteriør, aftegn og farve!!!

Lady har haft en forrygende flot showkarriere, som hun kronede med BEST-IN-SHOW titlen på det fynske Juni Show i 2008. I avlen er hun stadig vores klart yngste stamhoppe, men hun har i de første år i avlen allerede vist sin store avlsværdi. Hun er således mor til vores 2 lovende unge hingste, bl.a. den stærkt succesrige showhingst Valhallas Lord Matrafal. Lady er også mor til en række (foreløbigt 3 stk.) dejlige unghopper, som allerede har gjort det godt i showringen.

 

Målsætningen med vores avl er, at avle store (145-155 cm), stærke, racetypiske Welsh Cobs med talent for alsidigt brug, f.eks. springning, dressur, military, terrænridning og kørsel. Vi lægger derfor især vægt på korrekt eksteriør, stor gang og godt temperament, og stræber mod at avle Welsh Cobs af international topkvalitet.

Som det fremgår af oversigten over avlsdyrene har vi hidtil haft vældig succes med denne strategi i såvel Danmark som i udlandet. Vores dyr har bl.a. vundet det danske Welsh Cob championat 16 gange i perioden 1987-2007, og titler som:

Valhallas Hillary -  Danmarks mest vindende Welsh, her som ”Skuets Bedste Følhoppe 2000” 

Foto: Laila Larsen

og med Valhallas Emily internationale titler som:

Valhallas Emily  -  International Supreme Champion 1994

 

På Stutteri Valhalla får vi hvert år 4-5 føl, og vi kan derfor normalt tilbyde føl og ungdyr til salg. Vi sælger dyrene med en handelsaftale, der sikrer gensidig tillid og rene linier, og vi garanterer for en sund opvækst.

Hvis behovet er en voksen, tilredet Welsh Cob kan vi kun sjældent dække dette behov med dyr af egen avl. Men vi rådgiver om købsmuligheder på andre stutterier, bl. a. via et veludbygget kontaktnet i Wales, der gør det muligt for os at skaffe Welsh Cobs til ethvert formål.

Vore avlsdyr går i store folde i det kuperede terræn på Røsnæs, et af de meget naturskønne områder i Danmark. Opvæksten sker således i de stejle bakker med naturligt læ, og en prægtig udsigt over Kalundborg Fjord. Det er muligt, at hestene ikke selv nyder udsigten, men du er velkommen til at besøge stutteriet, og foretage din egen vurdering.

Ring venligst først og aftal tid for et besøg.